Yeni bir araç almaya karar verdiğinizde, satın almayı düşündüğünüz aracın size uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Bunun için gözden geçirmeniz gereken bir dizi kriter var. Bu kriterlerin neler olduğuna bir bakalım…

Almayı düşündüğünüz araç, sıfır ya da ikinci el olabilir. Her iki durumda da aracı mutlaka bir dizi değerlendirmeden geçirmelisiniz. Zira, aracı satın aldıktan sonra, hatalı bir karar verdiğinizi fark ettiğinizde, geri dönüşü oldukça zor bir sürece girebilirsiniz.

İlk İzlenim Önemli!

Araba alırken de ilk izlenim, diğer birçok konuda olduğu gibi önemli. Almayı düşündüğünüz araç ikinci el bir araba ise, ilk olarak karşıdan bakarak gözlemleyin. Herhangi bir asimetrik duruş bozukluğu dikkatinizi çekiyorsa, araç daha önceden ağır hasar almış olabilir. Aracın sürücü koltuğuna oturun ve koltuğun, vücut yapınıza uygun olup olmadığını kontrol edin. Koltuğun sırtınızı destekleyen ergonomik yapıda olduğundan ve ayaklarınızın pedallara rahatça ulaştığından emin olmalısınız. Koltuğa oturduğunuzda diz mesafesi ve tavan yüksekliğinin de güvenli sürüş ve rahat kullanım için uygun olup olmadığını gözlemleyin.

Aynaları da inceleyerek, kör noktaları rahatça görüp göremediğinize bakın. Aracın direksiyon ayarları da, temiz bir araç olup olmadığına dair size fikir vermesi bakımından mühimdir. Eğer direksiyonu çevirdiğinizde, lastikler birkaç saniye sonra dönüyorsa, bu test aracın problemli olduğunu gösteren önemli bir kriterdir. Test sürüşünü mutlaka aracın camları kapalıyken yapmalısınız. Böylece arabada herhangi bir koku oluşup oluşmadığını gözlemleyebilirsiniz. Test sürüşü sırasında radyoyu da kapalı tutmalısınız. Motor ısındıktan sonra, farklı sesler gelip gelmediğini anlamak için, yalnızca motor sesine odaklanın.

Test Sürüşünü Zor Yollarda Yapın

Aracınızı test ederken, mümkün olduğunca düz yolları tercih etmeyin. Aracın kavisli, engebeli, virajlı yollarda nasıl bir performansa sahip olduğunu mutlaka gözlemleyin. Aynı zamanda bu deneyim, size aracın alt takımlarının sağlamlığı hakkında da fikir verecektir.

Test sürüşü esnasında, aracı farklı hız seviyelerinde de deneyimleyin. Hız performansını, vitesin kolay değiştirilip değiştirilmediğini de inceleyin. Yokuş çıkarken aracın ne kadar zorlandığı, gücü de testin önemli adımlarından biridir. Hem yavaş hem de yüksek hızda giderken, ani fren yaparak aracın durma mesafesini ölçmeye çalışın. Böylece fren sırasında aracın sürüklenmediğinden, savrulmadığından ve yol tutuşundan emin olabilirsiniz. Farklı açılarda ve değişik hız seviyelerinde dönüş manevraları deneyin. Aracın bu deneyim sırasında, dengesinin bozulup bozulmadığına bakın.

Ani Fren ile Önceden Yapılmış Kazaları Tespit Edin

Test sürüşü sırasında son yapmanız gereken deneme, düz yolda ilerlerken birden ani fren yaparak, ön ve arka lastik izlerinin üst üste gelip gelmediğini incelemektir. Bu testin amacı, aracın daha önceden geçirmiş olabileceği büyük bir kaza olup olmadığını kontrol etmektir. Zira, araç önceden büyük bir kaza geçirmiş ise, bu test sonucunda ön ve arka lastik izleri üst üste gelmeyecektir. Aracın egzozundan çıkan dumanın rengi de, motor hakkında fikir veren önemli bir bilgidir. Egzozdan çıkan dumanın, mavi ya da siyah olmamasına dikkat etmelisiniz.

Kasko Yaptırmayı Unutmayın!

Test sürüşü başarılı geçti ve araba hakkındaki izlenimleriniz olumlu ise, geriye sizi ve aracınızı olabilecek bütün olumsuzluklara karşı koruyacak olan kasko yaptırmak kalıyor. Sigorta şirketiniz tarafından sizin için en uygun kasko teklifi hazırlanacaktır. Kasko fiyatları, kullanım amacınıza ve sürücülük tecrübenize, aracın fiyatı, yaşı ve kilometresi gibi unsurların etkisiyle değişkendir. Kasko hesaplama, poliçenize eklemek istediğiniz ya da çıkarmak teminatlara göre yapılır. Kasko bedeli, tüm yaştaki ve modeldeki araçlar için Türkiye Sigortalar, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından hazırlanan bir liste ile her ay güncellenir. Aracın kasko bedeli, aynı zamanda motorlu taşıtlar vergisi ödenirken de esas alınan rayiç bedelidir. Araç kasko işlemleri, kasko teklifi alma gibi merak ettiğiniz tüm konularda, https://www.unicosigorta.com.tr/unikasko sayfasından bilgi edinebilir, Unico’nun uzun yıllara dayanan tecrübesinden yararlanabilirsiniz.