yeşil kart sigortası

Türkiye’de yaptırdığınız zorunlu Trafik sigortası, aracınızla tatilde yurt dışına çıktığınızda da sizi güvence altına alır mı?

Trafik sigortası yurt dışında geçerli değildir. Yurt dışında 3. şahıslara verebileceğiniz zararlar yeşil kart sigortası kapsamındadır. Seyahatinizi kendi aracınızla yapmayı düşünüyorsanız Pasaport ve vize evrakları gibi Yeşil Kart Sigortası’da zorunludur. Sizi yurt dışında tehlikelere karşı korur ve aracınızın teminatının yurt dışında da devam etmesini sağlar.

Yeşil Kart Sigortası Nedir?


“Uluslararası Motorlu Taşıtlar Sigortası” olarak da bilinen Yeşil Kart Trafik Sigortası, yeşil kart sistemine dahil ülkelere yapılan seyahatlerde oluşabilecek herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın haklarını güvence altına almaya yarar ve gidilen her ülkede yeni bir sigorta yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Uluslararası niteliğe sahip sigorta, yeşil renklidir ve tek formattadır.

Yeşil kart sigortası hangi ülkelerde geçerlidir?

Yeşil kart sigortası, Avusturya, Arnavutluk, Andorra, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Beyaz Rusya, İsviçre, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Estonya, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Kuzey İrlanda, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, İsrail, İran, İrlanda, İzlanda, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Malta, Fas, Moldova, Makedonya, Karadağ, Norveç, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, Rusya, İsveç, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tunus, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 47 ülkede geçerlidir.

Güncel liste için tıklayın.

Yeşil kart sigortası nasıl yaptırılır?

Yeşil Kart sigortasını almak için taşıt ruhsatı ile size en yakın Unico Sigorta Acentesi’ne başvuru yapmanız yeterli. Ödeyeceğiniz ücretler, sigortanın geçerlilik süresine ve araç grubuna göre değişkenlik gösterir. Sigorta bedeli euro üzerinden hesaplanır ve düzenlendiği tarihteki Türk Lirası değerine çevrilerek ödenebilir. Unico Sigorta’nın müşterilerine özel 9 taksit imkanı da bulunuyor.

Acente iletişim bilgilerimize ulaşmak için tıklayın.

Yurt Dışında Trafik Kazası Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Türkiye’de olduğu gibi polise haber verilmesi gereken durum ve verilmesine gerek olmayan durumlara göre değişkenlik gösterir. Haber verilmemesi gereken durumlar için Avrupa Karşılıklı Kaza Beyanı formunu doldurmanız gerekir.

Genel olarak birçok ülkedeki hukuka göre, polis yabancı plakalı bir aracın karıştığı kazaya müdahale etmek zorundadır.

Duruma göre sizden aşağıdaki belgeler istenebilir;

• Yeşil Kartınız veya sigorta sertifikanız

• Ehliyetiniz

• Ruhsatınız

Avrupa Karşılıklı Kaza Beyanı iki tarafa ait kişisel ve araç bilgilerinin yer aldığı ve kazanın oluşumunu anlatan “Kaza Tespit Tutanağı” gibi bir beyandır. Birçok ülkede polis kusur oranına kaza yerinde karar verdiği için olası tutuklanma durumunda Türkiye Konsolosluğu veya Büyükelçiliği aramayı unutmayın.

Şayet sürücü sıfatıyla olaya karışmışsanız, Türkiye’ye dönüşünüzde kaza bildirim formunu doldurup Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na bildirmeyi unutmayın.

Yeşil kart ile ilgili prim ve diğer tüm bilgiler için tıklayınız.